Flere resulteter finnes under oppskriften
2 villender
1 ts salt
1 krm pepper
Fyll:
1/2 kanelstang
2 små syrlige epler
2-4 kumquats
Pensling:
saft av 1/2 presset appelsin
1 ss honning
1 ss smeltet smør eller margarin
1/2 ts salt
1 krm pepper
Saus:
finstrimlet skall av 1/2 appelsin
1 ss vineddik
1 ss sukker
1/2-1 ss Campari
saft av 1/2 presset appelsin
1 dl sjy
1 dl hønsebuljong
1-2 ts maisennamel
Klargjør fuglen. Ta ut innmaten. Skyll og tørk dem godt. Bind dem eventuelt opp.
Prikk skinnet på fuglene med en nål. Gni dem innvendig med salt og pepper.
Knus kanelstangen. Skrell eplene og skjær dem i båter. Del kumquats i to. Legg alt inn i fuglene. Fest eller sy sammen åpningen. Legg endene med brystet opp i en liten langpanne. Legg eventuelt innmaten på bunnen. Hell på litt vann.
Sett langpannen på nederste rille i ovnen ved 200 C. Stek fuglene i 45-60 minutter avhengig av fuglenes alder.
Bland sammen appelsinsaft, honning, smeltet matfett, salt og pepper. Pensle fuglene etter halve steketiden med blandingen og deretter ytterligere et par ganger. Kjenn etter med en stekenål i lårdelen om kjøttet er mørt. Pakk fuglene inn i folie.
Spe eventuelt sjyen med vann. Sil sjyen. Kok appelsinskallet ca 5 minutter i litt vann.
Bland vineddik, sukker, Campari eller appelsinsaft i en kjele. Kok til sausen tykner og blir karamellaktig i konsistensen, ca 3-4 minutter. Tilsett sjyen og buljongen. Kok opp. Jevn med maisenna blandet med vann. Bland i appelsinskall eller strø skallet over fuglene. Skjær opp fuglene og legg dem på et varmt serveringsfat. Garner med syltet kumquats (se egenoppskrift: Sylting & Hermetisering).
Server med kokte pressede poteter eller eventuelt dansk rødkålsalat (se egen oppskrift: Salater).
And med kanelsvisker og appelsinsaus
Andelår med fiken, grønnpepper og eple
Dampet andebryst med ingefærsaus
Grillet Provencalsk andebryst med linsepuré
Helgrillet and med artisjokk og oliven
Helstekt stokkand med appelsinsaus
Ovnsstekt villand med helstekt løk og skogsopp
Pannestekte andebryst med mangosalsa
Stekt and med appelsin- og portvinsaus
Stekt and med solbærsaus og honningglaserte poteter
Stekt and med svisker og epler
Villand med bringebær og grønnsaker