Flere resulteter finnes under oppskriften
1 and, ca 2 1/2 kg
1/2 sitron
salt
pepper
3 faste, syrlige epler, i båter
150 g steinfrie svisker
ca 3 dl vann
And slaktes som ung fugl og er alltid mør og fintrevlet. En and veier ca 2 1/2 kg og er nok til 3 personer. Innmaten som følger med, kan kokes til kraft i en kjele. Leveren er en delikatesse som skal stekes forsiktig i panne.
Dypfryst and bør tine i kjøleskap i ca 1 døgn. Skyll og tørk fuglen. Gni den innvendig og utvendig med en overskåret sitron. Deretter med salt og pepper. Fyll fuglen med eplebåter og sviser. Lukk åpningen med grillpinner eller sy igjen. Prikk skinnet med en nål, slik at fett under huden kan renne bort under stekingen.
Stek i ca. 1 1/2 time på 175 C. Stek fuglen på rist med langpanne under. Hell vann i langpannen etter 30 minutters steking. Fuglen skal være frisk brun og ha sprøtt skinn når den er ferdigstekt. Stikk med en nål i lårfestet og se om kjøttsaften er klar. La anda hvile i åpen avskrudd stekeovn mens sausen lages.
Saus:
4-5 dl kraft og sjy
4 ss appelsinsaft
2-3 ss portvin eller annen søtlig vin
2 ts maisenna
Hell sjy og kraft i en kjele. Fjern fettlaget på toppen slik at ikke sausen blir for fet. Tilsett appelsinsaft og vin og la kraften få et godt oppkok. Rør ut maisenna i litt kaldt vann og jevn sausen. Smak til. Det kan være festlig å anrette fuglen hel og så skjære den opp ved bordet. Server rødkål/surkål, grønne bønner eller rosenkål til foruten poteter og ripsgelé.
And med kanelsvisker og appelsinsaus
Andelår med fiken, grønnpepper og eple
Dampet andebryst med ingefærsaus
Grillet Provencalsk andebryst med linsepuré
Helgrillet and med artisjokk og oliven
Helstekt stokkand med appelsinsaus
Ovnsstekt villand med helstekt løk og skogsopp
Pannestekte andebryst med mangosalsa
Stekt and med appelsin- og portvinsaus
Stekt and med solbærsaus og honningglaserte poteter
Stekt and med svisker og epler
Villand med bringebær og grønnsaker