Bruksanvisning
Det er ikke tillatt å selge friske morkler i Norge. Plukker man dem selv, må de behandles som følger: Sandmorkler inneholder en vannløselig gift. Kokekraft og bløtleggingsvann skal derfor slås vekk. For sikkerhets skyld anbefales samme tilberedningsmåte for alle slags morkler. De fleste av smaksstoffene blir likevel igjen, de kommer fram når soppen får frese og koke i fett.
Skyll friske morkler i flere vann. Kok dem to ganger i rikelig med vann ( 3 x soppens volum), minst 15 minutter hver gang. Slå vekk vannet etter hver koking.
La tørkede morkler ligge i den oppgitte vannmengden i minst 2 timer, gjerne lenger, for eksempel natten over. Slå deretter vekk bløtleggingsvannet og kok morklene på samme måte som friske.
Hakk morklene ganske fint. Fres dem i fettet til den fine duften kommer fram 5-10 minutter.
Dryss over melet, tilsett vannet og en del av fløten eller fløtemelken. Kok opp under omrøring, og kok stuingen under lokk på svak varme i ca 20 minutter. Rør av og til. Spe med resten av fløten i løpet av koketiden. Smak til med salt og eventuelt litt pepper.