Bruksanvisning
Skjær kalkunen i serveringsstykker. Legg dem i en gryte som er stopr nok til at de får plass i ett lag. Tilsett løk og hvitløk og vann til det dekker kalkunen. Ha i salt, kok opp, sett på lokk og la det putre ca 1 time eller til kjøttet er mørt.
I mellomtiden har du ancho-, pasilla- og mulato-chilien i en tørr stekepanne og rister dem over svak varme noen minutter. Rist ofte på stekepannen. Ta bort stilkene og rist ut frøene. Riv belgene i biter og legg dem i en liten bolle. Tilsett så mye vann at de akkurat dekkes, og la dem ligge i bløt i 30 minutter til de er myke. Snu dem av og til.
Tørk kalkunbitene med kjøkkenpapir. Ta vare på kokekraften. Varm olje i en stor stekepanne og stek kalkunen til den er lysebrun over det hele. Ta ut kjøttet og ta vare på oljen.
Ha chiliene og bløtevannet i en hurtigmikser. Tilsett løk, hvitløk, tomater, tortilla, rosiner, malte mandler og krydderet. Kjør til en mos, litt av gangen hvis det er lettere.
Ha resten av oljen i det som er igjen i stekepannen. Varm opp og tilsett chili- og krydderblandingen. Kok under omrøring i 5 minutter.
Ha blandingen over i kjelen du kokte kalkunen i. Rør inn 5 dl av kalkunkraften (fyll opp med vann hvis det ikke er nok). Hakk sjokoladen og ha den i, og smak til med salt og pepper. La syde på svak varme til sjokoladen er smeltet. Rør inn sukkeret. Ha i kalkunen og mer kraft om nødvendig. Sett lokk på kjelen og la det småkoke i 30 minutter. Pynt med koriander og sesamfrø og server.