Bruksanvisning
Til Selbugomme (Selbugum) brukes skummet melk. nysilt melk, en blanding av nysilt melk og geitmelk eller bare geitmelk, avhengig av hva man har og hva gommen skal brukes til. Selbugomme blir servert i gjestebud og til høytider, sammen med lefse.
Varm melken til 42 C i en kobberkjele. Ha i løype. Ta kjelen fra varmen. Gi melken et oppkok når den har stivnet. Rør forsiktig. Sil gommen fra mysen.
Hvis man vil ha hvit gomme, må man ta bort en del av mysen. Gommen blir mer harbar hvis man bruker all mysen.
Mal osten i potetkvern eller kjøttkvern, fire ganger. Kok inn mysen så snart som mulig. Ha osten i når mysen har kokt såpass inn at den er tykk. Rør godt sammen mens det koker. For å være sikker på at gommen skal holde godt sammen kan man røre inn litt hvetemelsjevning mot slutten av koketiden.
Ta kjelen av varmen når gommen er passe fast. La den stå til gommen er nesten kald. Kna gommen sammen og form den i en bolle med et vått klede i. Form gommen lik på begge sider, og la den stå en stund.
Ta gommen ut av bollen og glatt den med kniv dyppet i vann.