Flere resulteter finnes under oppskriften
EGGEKREM:
1 liter matfløte
5 dl kremfløte
1 kanelstang
1 ss sitronskall, revet
7 hele egg, pluss 6 eggeplommer
250 g sukker
¼ ts nyrevet muskatnøtt
1 ts vaniljeessens
SUKKERBRØD:
6 egg
250 g sukker
en klype salt
75 g hvetemel, siktet
50 g skåldede mandler, ristet og finmalt
¼ ts mandelessens
2 ss sitronskall, revet
I Minho serveres denne desserten vanligvis i julen, og enkelte gir den et mer festpreget utseende ved å pynte den med fargerike kandiserte frukter eller grovhakkede nøtter.
Begynn med eggekremen: Varm matfløte og kremfløte i en kjele på middels varme til det kommer små bobler langs kanten av kjelen. Ta kjelen av varmen og ha i kanelstang og sitronskall. La det trekke i 2 timer.
Pisk de hele eggene i en bolle sammen med eggeplommer, sukker, muskatnøtt og vanilje. Hell fløten gjennom en sil ned i bollen med eggeblandingen. Bland godt sammen.
Sukkerbrød: Smør en langpanne på 25 x 40 cm. Legg bakepapir i pannen og smør papiret også.
Visp sammen egg, sukker og salt i en ildfast bolle. Sett bollen i så vidt kokende vannbad. Pass på at bunnen ikke kommer i direkte kontakt med vannet, og visp til blandingen er varm og sukkeret oppløst. Ta bollen opp av vannbadet og fortsett piskingen med håndmikser på høy hastighet, til blandingen er meget tykk og drypp fra vispene som løftes opp, danner et bredt bånd som flater ut meget langsomt.
Sikt mel og malte mandler over eggene. Bruk en slikkepott og vend det forsiktig inn sammen med mandelessens og sitronskall. Hell røren i den smurte formen, og glatt til overflaten.
Stek sukkerbrødet ved 165 C i 10-15 minutter, til det ikke henger noe fast på en prøvenål du stikker ned i midten og overflaten føles elastisk å ta på. Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles i formen på en rist i ca 5 minutter. Før en kniv langs kanten av formen slik at kaken løsner. Deretter hvelver du kaken på risten. Ta bort bakepapiret og la kaken bli helt kald.
Smør en 2 liters suffléform med 7 ½ cm høye kanter.
Del kaken i tynne skiver eller terninger på 2-3 cm og fordel dem i den smurte formen, slik at bunnen er helt dekket. Hell eggekremen over kaken, slik at formen blir fylt. Kakebitene vil nå flyte opp. Sett formen i en langpanne og fyll med varmt vann, slik at det rekker ¾ opp på formen.
Stek ved 180 C i ca 40 minutter, til det ikke henger noe fast på en spiss kniv du stikker ned i midten. Desserten skal fortsatt disse litt når du beveger på fatet. La den avkjøles i 45 minutter før servering.
Appelsinkake fra Portugal (Delícia de laranja)
Biff neddynget i løk (Bife à cebolada)
Broa - Portugisisk maismelbrød
Brødsuppe med koriander, hvitløk og egg (Acorda à alentejana)
Eggekaker i sukkerlake (papos de anjo)
Fisk i syrlig vinaigrette (Escabeche)
Frityrstekte grønne bønner (Peixinhos sa horta)
Gresskarsuppe (Sopa de abóbora)
Grillstekt kylling på spidd (Frango no espeto)
Helstekt spedgris på beiravis (Leitão assado à bairrada)
Himmelsk bacon (Toucinho-do-céu)
Kalun på Oporto-vis (Tripas à moda do porto)
Klippfisk med kikerter (Meia desfeita de bacalhau)
Klippfisk- og potetgrateng (Bacalhau à Gomes de Sá)
Klippfiskkroketter (Bolinhos de bacalhau)
Krabbe i vogn (Santola no carro)
Kyllingsuppe med ris, sitron og mynte (Canja)
Lammekoteletter fylt med mandler, oliven og brødrasp (Carneiro recheado à portuguesa)
Lammekoteletter med portvin, sennep og fløte (Costeletas de carneiro escondidinho)
Mulle med vin- og appelsinsaus (Salmonete setubalense)
Ovnsstekt kylling med skinke og ferskost (Frango à Beira Alta)
Portvinsduftende karamellpudding (Pudim Flan)
Reker med karri (Gambas com caril)
Ris med and og pølse (Arroz de pato à moda de Braga)
Sandskjell i hvitvin (Amêijoas à Bulhão Pato)
Sandskjell med pølser og tomater (Amêijoas na cataplana)
Scampi med sterk saus (Camarão com piri-piri)
Sjokolade- og mandelfylte fikener (Figos recheados)
Skalldyr- og brødsuppe (Acorda de mariscos)
Stekt kalvelever på portugisisk (Iscas à portuguesa)
Suppe av tomater, poteter og grønne bønner (Sopa de feijão verde à moda da Beira)
Sverdfisk med tomater og sardeller (espadarte à lisboeta)
Svinebog med sandskjell (Porco com amêijoas à alentejana)
Tunfisk med hvitløk og chili (Atum à Portuguesa)