Bruksanvisning
Sider-tradisjonene i Hordaland er sterkest i Hardanger. Dette kan vel ha sammenheng med at Hardanger er vårt aller fremste fruktområde.
Sider kommer fra det hebraiske ordet shekar, som betyr sterk drikk. I England var det vanlig å drikke sider såvel som øl i perioden 200-1200 e.Kr.
Sider lages i Norge av ren eplesaft. Før i tiden lot man eplesaften stå åpent i et kar et par døgn i håp om at gjæringen skulle starte av seg selv. Det gjorde den som oftest, men da ble resultatet ofte eddik i stedet for drikke. Eddiken var utmerket til bruk i matlagingen.
Det man gjør i våre dager, er å tilsette vingjær for å kunne kontrollere prosessen slik at man får det resultat man ønsker seg.
Selve gjæringen er over på et par dager og alkoholinnholdet ligger da gjerne på 3-4 %, tilsetter man litt sukker, øker alkoholinnholdet og man forbedrer holdbarheten. Det kan være lurt å tilsette konserveringsmiddel lik dem man bruker i vanlig saft. Dette for å sikre seg mot muggdannelse. Oppbevar sideren på tette flasker som er godt rengjorte.