Bruksanvisning
Vri stilkene av nede ved roten. Kløv stilkene langsetter. Mal dem på grov kjøttkvern, eller hakk dem fint opp og slå kokende vann over.
La dem stå i vannet noen dager for at saften skal trekke ut.
Ha saften på på en godt rengjort ballong eller en stor plastbalje. Tilsett halvparten av sukkeret og gjæren. Bland alt godt og la det stå i romtemperatur 3-6 dager.
Grovsil mosten, ha den over på ren ballong. Tilsett resten av sukkeret. Rist lett i ballongen hver dag.
Du kan godt løse opp saften av 3 sitroner og blande med 3 plater gelatin oppløst i vann. Dette gjør vinen klarere og friskere.
Sett på gjærløs og la vinen stå ved jevn temperatur rundt 18 C til den slutter å gå. vanligvis tar dette 1-2 måneder.
Tapp vinen over på en ny, ren ballong. Grumset skal ikke følge med. Nå skal du også tilsette gjærstopp. Vask gjærlåsen og ta på nytt vann før du setter den på ballongen igjen. Vinen skal nå stå til lagring noen måneder ved stabil temperatur. Temperaturen kan godt senkes til 8-10 C på dette stadiet.
Tapp vinen på flasker som er godt kokt og rengjort. Sett kork på. Vinen kan gjerne ligge noen år, men smaker utmerket også som ung.