Flere resulteter finnes under oppskriften
Det er ingen ingredienser.
Byggkorn ble lagt i et kar og fylt med vann så det står over kornet. Slik står det i 2 døgn. Pass på at det alltid står vann over kornet.
Vannet blir tappet av og kornet står 1 døgn. Så legges kornet til groing i kjeler eller trekarm, ikke tykkere enn 6-7 tommer. Det må ikke komme varme i kornet under groingen. Groingen varer til kornet har grodd sammen slik at det ser ut som en torve og man ser groene i kantene av groingskoppen. Det kan ta 5-6 dager. Den beste tiden er våren.
Når det er grodd gnir man torvene godt fra hverandre og fyller kornet i sekker til møste.
Møstingen tar en natt eller en dag. Det legges klede over sekkene så det blir varmt. De må stå i et varmt rom. Når kornet har blitt varmt må det tørkes i 5-6 dager. Etter at det er tørket legges det på kvern og blir malt.
I gamle dager startet man med å ha maltet i bryggekoller ved 16-tiden. Man øser da på kaldt vann og rører så det blir passe fuktet, ca 12 liter vann til 30 kg bygg. Legg en sekk over kolla. La det stå slik til ca 19.30. Da begynner man å bere over. Med en halvtimes mellomrom øses det under stadig omrøring 10-12 liter varm briskelåg (ikke for sterk og helst kokt av brisketoppene). Slik fortsetter man til det hele er som en velling - til klokken nærmer seg midnatt.
Fyll så gryten full og legg ved under slik at det holder seg varmt til morgenen. Ved 6.30 tiden ble det fyrt opp under briskegryta. Når den kokte øses briskelågen i kjeler eller spann. Så tar man det som er i kolla og heller det i gryten under stadig omrøring. Her var man som regel to personer, en som fyrte og en som rørte.
"Såsnart mesken kokar, har ein den åt kolla som ein føreåt har lagt rostegrind i, litt breskekvist framme ved tappholet og to oppløste band stiv halm ikross. Så fyller ein den varme briskelågen i gryta att og fyrer dugeleg. Såsnart lågen kokar, fyller ein av den upp i kolla, og når vætaa står over mesken, opnar ein på tappen og set ein liten reinskrapa briskekvist i mellom så vørteret renn passe seint. Så er det berre å passe på at der støtt er væske over mesken. Fyrst brukar ein varm låg så lenge der er att i gryta, seinare kaldt vatn. Når det ikkje lenger er søtsmak på vørteret som kjem, er det merke på at der er ikkje meire å få. Kok vørteret - ha i humle. Når vørteret er passe avkjølt, set ein på berm. Tak bort berma når gjæringa er over og dekk spunset i tunna godt til med 2-3 lag papir, og over det oskedeig laga av vatn og oske.