Bruksanvisning
God, helst handskummet melk står til den har surnet, men ikke blåsur. melken ble så varmet til 30-40 C. Når det skilte seg, samlet man forsiktig med hendenekjyselemnet og arbeidet det til det ble slett og fin på overfaten.
Kjysel ble laget i flere slag fra de som kom hjem fra setra:
Konekjysler var litt store og ovale av form, med et fint mønster av en utskåret kyselrose midt på.
Morgenkjysler skulle alle på garden ha hver sin av. De var runde med størrelse som en asjett, og pyntet med en kjyselrose..
Honnkjyselne var avlange men små, og formet på en spesiell måte og pyntet med horn (honn) i form av tynne tagger. Midt på var de pyntet med en rose, vanligvis hjerteformet. Diss kjyselne ble som regel brukt til en eller flere på første dansen etter at man hadde kommet ned fra setra - også kalt kjyseldansen. Den gutten som fikk de fleste kjyselne var som regel den som var mest i vinden.