Bruksanvisning
Sprengt eller lettsaltet som vel er et mer begripelig uttrykk, er en gammel og god måte å tilberede gås på. Saltet fremhever den gode smaken, og ingen finurlige krydderier og stekemetoder tar vekk gåsas særpreg. Gåsa kan serveres kald eller varm etter ønske. Tradisjonen tilsier at det skal serveres pepperrotkrem til gsa. Pepperrotkrem passer best til kald gås. Ønsker du å servere den varm, kan det lages en lys saus basert på kokekraften.
Til denne retten kan du godt bruke kanadagås - dette kjøttet egner seg godt til salting og koking. En stor kanadagås gir mat til ca 6 personer.
Start med å koke opp laken og avkjøl den.
Ribb og vask gåsa. Tørk den godt og la den ligge i saltlake i to døgn.
Ta gåsa ut av laken og legg den i en kjele med kaldt vann som dekker gåsa helt. Kok den opp og skum av eventuelle urenheter. Ha i pepper og laurbærblad og kok i 30 minutter.
Mens dette koker renser og vasker du grønnsakene. Skjær dem i skiver og ha i kjelen. Kok ytterligere til gåsa er mør. Dette tar 1 1/2 - 2 timer.
Ønsker du å servere gåsa varm, kan grønnsakene serveres sammen med denne. Skal gåsa serveres kald, avkjøles den i kraften, gjerne til dagen etter.
Rens sellerirota og kutt den i terninger. Smelt margarinen i en kjele og fres selleristengene og løken uten at de får farge.
Rør inn hvetemel og spe med varm gåsekraft. Tilsett melk og la sausen koke i 15 minutter. Smak til med pepper og muskat. Sil sausen om ønskelig, og ha i finhakket persille rett før servering.
Skjær gåsebrystet i pene skiver og lårene i passe serveringsstykker. Server med grønnsakene og kokte poteter.