Flere resulteter finnes under oppskriften
poteter
hvete- eller byggmel
salt
I Øvre Telemark har potetgrøt vært i bruk så langt tilbake man kan huske. I eldre tider var også potegrøten et fast måltid hver dag hele året, og da kokt av byggmel. I senere tid vart den for det meste laget om høsten av nypotet, og slik er det den dag i dag.
Kok potetene møre, slå av alt vannet, hell i mel og salt. Stamp grøten til den er glatt og klumpfri. Den må arbeides minst 10 minutter, slik at det ikke blir melsmak. Grøten skal være så stiv at den kan formes på tallerkenen. Lag en grop i grøten og legg i godt smør. Melk eller kulturmelk passer til
Potetgrøt ble mest brukt til kveldsmat. Ble det igjen noe grøt (kaldgrøt) kunne den skjæres opp i skiver og stekes i fleskefett. Eller man kunne ha "soi på grauten". Det var oppkokt melk som ble slått over den kalde grøten.
Blandingsgraut fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Brødgraut fra Sunnmøre (Møre og Romsdal)
Firkorngraut (Sogn og Fjordane)
Fløtegrøt fra Bamble (Telemark)
Fortånngraut fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Fortånnågraut fra Orkdal (Sør-Trøndelag)
Gammalgraut fra Høylandet (Nord-Trøndelag)
Grød for barselskoner i den tiden de var syge (Akershus)
Heilgrynsgraut fra Tydal (Sør-Trøndelag)
Hettgjort på stusse (Møre og Romsdal)
Kvardagsgraut fra Hjørundfjord (Møre og Romsdal)
Lauspåssågraut fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Lurgraut fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Mjølkgraut fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Mølsgrøt fra Nordmøre (Møre og Romsdal)
Mølsgrøt fra Orkdal (Sør-Trøndelag)
Mølsgrøt fra Soknedal (Sør-Trøndelag)
Potet- og byggmelsgrøt (Aust-Agder)
Rabarbra- og sviskegrøt (Sogn og Fjordane)
Rabarbragrøt (Sogn og Fjordane)
Risengrynsgrøt (Sogn og Fjordane)
Rømmegraut fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Rømmegrøt fra eldre tider (Sogn og Fjordane)
Rømmegrøt fra Hardanger (Hordaland)
Rømmegrøt fra Lærdal (Sogn og Fjordane)
Rømmegrøt fra Slidre (Oppland)
Rømmegrøt med brunostslør (Rogaland)
Rømmegrøt over fisk (Sogn og Fjordane)
Saupgrøt fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Semulegryngraut (Sogn og Fjordane)
Surmelksgrøt med semulegryn (Sogn og Fjordane)
Talg-grøt fra Tynset (Hedmark)
Tyttebærgrøt (Møre og Romsdal)
Vassgraut av hommel (Sogn og Fjordane)
Vassgraut med stropleaue (Møre og Romsdal)