Bruksanvisning
Tysk mat er selvfølgelig ikke bare pølser. Pølsespesialiteter av mange slag forekommer naturligvis hyppig på tyske menyer, men det forhindrer ikke at Tyskland har en lang rekke gastronomiske overraskelser å by på.
Mat og matvaner skifter fra distrikt til distrikt. Det kan være betydelig forskjell på hva man spiser ved Nordsjøkysten og det man helst vil ha i de bayerske alper.
Hvert distrikt har sine tradisjonelle retter, og selv om den gode, gammeldagse mat, som kunne kreve ikke bare timers, men dagers for- og tilberedelse, ikke er så lett å oppdrive i dagens Tyskland, er likevel tyske kokekunst stadig så tradisjonspreget at dens mest bemerkelsesverdige retter er de som stiller krav til fremragende råvarer og god tid.
Øl er gjennomgående hoveddrikken, men som kjent er Tyskland også et av de store vinland, som selv konsumerer betydelig kvanta av sin egen rhinskvin og mosel.
Sitt robuste preg til tross, har det tyske kjøkken mange velsmakende retter å by på, og i de fleste av dem fornemmer man kokkenes eller husmødrenes evne til å få noe godt og nærende ut av det man gar til rådighet.