Flere resulteter finnes under oppskriften
vannmengde pr. kg bær:
bringebær 1 dl
kirsebær 3 dl
rips 4 dl
solbær 4 dl
tyttebær 3 dl
blåbær 1 dl
til 1 liter saft:
300-400 g sukker
Bær til saft må være fullmodne. Da får vi mest saft, og smaken blir finest. Man kan lage saft av en enkelt sort bær, eller blande flere sorter.
Vask bærene og ta bort de mugne og råtne. Det er ikke nødvendig å rense bærene for stilker.
Kok bær og vann ved svak varme. La dem trekke under lokk til de har saftet seg godt. De har da falt sammen og har skiftet farge, men de bør ikke koke i stykker.
Vri silklede opp i kokende vann, hell bærmassen i og sil saften fra. La bærene stå et par timer, men ikke så lenge som til neste dag. Det går ut over C-vitaminet.
Bærene kan også dampsaftes uten vann.
Mål saften, kok den opp og la den koke ca 5 minutter under lokk.
Tilsett sukker. Vi trenger mest sukker hvis oppbevaringsrommet ikke er helt godt. Gi det et raskt oppkok av skum.
Fyll saften på rene, varme flasker. Kork dem etterhvert. Ha lakk eller parafin over korkene.
Julete med ananas og peppermynte
Pina Colada med eksotisk frukt
Smoothie med appelsin og bringebær
Smoothie med appelsin, banan og jordbær
Smoothie med daddel, appelsin og banan