Flere resulteter finnes under oppskriften
SNIKALØFSE:
2 kg poteter
fint, siktet rugmel
byggmel til utbaking
råmelk
SØST:
10 liter melk
2 liter kulturmelk
1 kopp sirup
hvetemel
rosiner
Denne retten har vært mye brukt i bygdene i indre Hjørundfjord på Sunnmøre. Om lefse er en vanlig kost også i andre deler av landet, så er snikaløfse, denne fra Skjåstaddalen, nokså spesiell.
Retten har blitt brukt i mange hundre år, og ofte sammen med søst. Varianter av søst blir også brukt i andre deler av landet under navn som gomme osv.
Skrell og kok potetene før bakstedagen. Avkjøl og mal på kjøttkvern to ganger. Kna i litt rugmel til en forholdsvis løs deig som står natten over.
På bakstdagen knar man inn resten av rugmelet til en passe fast deig, som skal være så fast at man kan bake ut leiven uten at den legger seg fast på bordet. Rull deigen til en lang pølse og skjær emner som til bollestørrelse. Trill de runde og trykk de flate mellom fingrene.
Legg et rundt mønster av tykt gråpapir på bordet og strø på byggmel. Legg emnet oppå og bak leiven så tynn som mulig uten at det går hull på den. Bruk også byggmel oppå leiven.
Under bakingen snur man leiven mange ganger ved hjelp av bakespade. Legg leiven på takke og stek den mest på den ene siden. Leiven skal holde sammen, men være myk. Legg lefsene i stabel med rettsida opp etter hvert som de er stekte, og legg et lett press mens de er varme.
Så skal lefsene snikast. Ta to liter råmelk og pisk godt opp med litt fint rugmel. Legg lefsen på bordet med den minst stekte siden opp. Øs tre spiseskjeer eller mer på leiven. Sniket skal være så tykt at man kan "føre det framover med hånda", sa de gamle. Arbeid sniken utover lefsen med raske, faste bevegelser til sniket får en fin, hvit farge. Legg lefsen på takke igjen og tørk den fint mens du av og til fører stekespaden under leiven så den ikke blir brent under. Legg så lefsene i stabel med litt press slik at de ikke krøller seg.
Når lefsene skal serveres dynker man vrangsiden med lunkent vann, legg et klede over og lar de ligge til de blir myke. Smør med smør og strø litt sukker på, brett de sammen og klipp i passe stykker og legg de på et fat.
Lag søsten ved først å smøre bunnen av gryten med litt smør, slå i melken og kok til den får litt farge. Slå i kulturmelken under stadig omrøring til osten og mysen har skilt seg. Ha i rosiner og sirup, smak til med litt sukker etter smak. Kok videre til mysen nesten er innkokt.
Lag jevning av 4 ss hvetemel og melk og rør i. La det koke noen minutter til melkesmaken forsvinner. Slå søsten i skåler og la den stå til den blir kald.
Søsten serveres i skåler slik at hver enkelt forsyner seg selv. Man kan legge søsten på lefsen og rulle sammen eller spise den ved siden av med skje.