Bruksanvisning
Når man steker klenning bruker man en spesiell ovn som er laget av gråstein eller murstein. Eldrommet er formet som et hvelv av ildfast stein. Det er meget viktig å få godt avtrekk, slik at det blir god varme i ovnen. Det ble brukt bjørk og oreved til stekingen.
(25 stk.)
Elt mel og vann sammen til en passe deig. Dekk deigen med et klede. Kjevl ut til ganske tynne leiver uten hull. Trill leivene på bakstefløy og legg de over på et godt melstrødd bakebord. Børst av leivene før de blir smurt med eggeblandingen.
Visp egg og fløte lett sammen. Sil blandingen og smør den på leivene med en bred pensel. Unngå å få smurning nær eventuelle hull i leiven. Før leiven raskt inn i ovnen, som er god og varm. Snu leiven og drei den mange ganger under stekingen så den ikke blir brent. Rask steking gir best resultat.
Bløt leiven i lunkent vann på begge sider. Legg et klede på bordet og legg leiven på kledet med eggsida ned. Legg et større klede over leiven. La den ligge 10-15 minutter og smør med en blanding av to deler smør, en del sukker og litt kanel. Brett leiven dobbel og klipp av den brune kanten rundt leiven. Del leiven i passe stykker, ca 8-9 pr. leiv. Legg gomme på hvert stykke og rull sammen.