Bruksanvisning
Ha blåskjellene i en romslig kjele. Finhakk sjalottløk og ha i kjelen. Sett kjelen på varm plate og ha i litt vann for å sette igang "dampingen" av skjellene. Damp noen minutter til alle skjellene har åpnet seg. Finner du noen som fremdeles er lukket, må de kastes. Sil blåskjellkraften fra kjelen over i en bolle og sett den til side.
Plukk innmaten ut av blåskjellene og tre dem på trespyd. Pass på at spydene ikke er så lange at de ikke går ned i kjelen du skal fritere i.
Lag frityrrøre ved å piske sammen øl, soya, egg, bakepulver og krydderne. Finhakk hvitløk og ha den i. Visp inn nok mel til at det blir en passe tykk røre, litt tynnere enn vaffelrøre. La røren hvile en halvtimes tid.
Vend spydene i mel. Dypp dem deretter i frityrdeigen.
Ha oljen i en romslig jerngryte eller vid stekepanne med høye kanter. Varm oljen til det dannes små bobler rundt et treskaft som stikkes nedi. Friter spydene til deigen rundt skjellene er blitt sprø og gyllen.
Ha blåskjellkraften i en vid kjele. Finhakk hvitløkfeddet og ha i kraften. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut de svarte frøene, og ha dem i kraften sammen med de halve stengene. Press saften ut av limen og den halve appelsinen og ha den i kraften.
Kok opp kraften. Tilsett smøret. Kok kraften inn til en fjerdedel. Ta ut vaniljestangen.
Skjær kinakålen i strimler. Ha kålen i den innkokte kraften. Vend kålen i kraften mens den koker. Tilsett finhakket koriander. Ta ut kålen med to skjeer, la den dryppe av litt og legg den i dype tallerkener. Kok den resterende kraften inn til den tykner litt, og fordel den over kålen.
Legg blåskjellspydene på tallerkenene.