Bruksanvisning
(8 vafler)
Ha 150 g hvetemel i en bolle. Lag en fordypning i midten og dryss i tørrgjæren. Hell i 2 ½ dl lunkent vann, ca 43 C, litt varmere enn til fersk gjær. Rør det sammen til en løs deig.
Dekk bollen med et klede og la den stå 1 døgn ved romtemperatur på et trekkfritt sted (kald stekeovn). Deigen skal etter 1 døgn har rikelig med bobler på overflaten, hvis ikke må du begynne på nytt.
Neste dag rører du inn 2 ½ dl lunkent vann, 37 C, litt etter litt. Rør i 200 g hvetemel, litt om gangen. Dekk til bollen og la den stå i 12 timer til. Deigen skal også denne gangen produsere rikelig med bobler, ellers kan den ikke brukes.
Del surdeigen i to. Legg en del i en helt ren plastboks, sett på lokk og sett den i kjøleskapet og bruk den neste gang. Når du først har laget en surdeig holder den seg lenge. Lukk boksen godt og oppbevar den i kjøleskapet. Fyll den opp med mel og vannblanding en gang i uken, så kan du holde den gående omtrent i det uendelige.
Bland den andre delen av surdeigen med egg, olje, melk, sukker, bakepulver og salt. Rør til en klumpfri røre.
Varm vaffeljernet og pensle det med litt olje. Ha 2-3 ss røre i jernet. Stek vaflene gyllenbrune. Server dem nystekte med smør og syltetøy eller rømmeklikk.