Bruksanvisning
Bløtlegg bønnene natten over i rikelig med kaldt vann.
Skrell løk og gulrot. Skyll sellerien og dra av grove tråder. Finhakk grønnsakene.
Varm smøret i en middels stor kasserolle og fres grønnsakene under omrøring på middels sterk varme i 5 minutter.
Skrell hvitløken og press den over grønnsakene. Tilsett hønsebuljong og rør om. Sett suppen til side.
Sil bløtevannet av bønnene og ha den i en kasserolle for seg. Hell på kaldt vann til det dekker. Kok opp og la dem koke i 10 minutter. Sil av kokevannet og ha bønnene i grønnsakkasserollen sammen med bacon og laurbærblad. Tilsett nellik, muskatblomme og kajennepepper. Kok opp, legg på lokk og la suppen trekke på svak varme i ca 2 timer, til bønnene er helt møre og har begynt å mose seg.
Fjern bacon og laurbærblad. Kjør suppen til mos i matprocessor eller stavmikser og ha den tilbake i kasserollen.
Gi suppen et oppkok og tilsett vineddik, sherry og salt. Rør om og tilsett vet mer nellik, muskatblomme og kajennepepper. Er suppen for tykk, kan du spe den med litt vann.