Bruksanvisning
Søtpoteter kalles også batater. Det er de store avlange, underjordiske knollene fra planten Ipomoea batatas i vindelfamilien. Den stammer fra den tropiske delen av Amerika og dyrkes nå både i de sørlige delene av USA, I Mellom- og Sør-Amerika, Asia og Afrika.
Søtpoteter dyrkes mye i selvbergingsjordbruk, har svært høyt stivelsesinnhold og regnes som en viktig matvare i verdensøkonomien.
Som navnet antyder har de en søtlig smak, og kjøttet er gulhvitt eller oransje. Skallet er brunlig eller rødlig.
Den oransje varianten selges av og til som jams, men selv om den ligner, hører jams til en helt annen planteslekt og er langt mindre søt.
Søtpoteter kan kokes eller bakes på samme måte som vanlige poteter. De kan serveres som grønnsak eller brukes i supper, gryteretter, brød eller gratinerte retter. Det er best å skrelle dem etter at de er kokt. I USA serveres glaserte søtpoteter ved Thanksgiving.