Bruksanvisning
(20 stk)
Ha melk, smør, salt og sukker i en kasserolle. Varm det under omrøring til smøret har smeltet. Hell blandingen i en bolle og la den stå i ca 20 minutter til den er lunken.
Smuldre gjæren i melkeblandingen og rør til den har løst seg opp. Dekk til bollen og la den stå i ca 10 minutter til det begynner å bli bobler på overflaten. Visp eggehviten lett i en liten bolle og pisk den i melkeblandingen.
Rør inn melet litt etter litt. Ta opp deigen på melet bakebord og kna inn mel til deigen blir meget myk og smidig. Kna deigen i ca 10 minutter til den ikke er klisset lenger. Legg den i en bolle, dekk den med klede eller plast og la den heve på lunt sted i ca 1 time.
Del deigen i ca 20 emner á 40 g, og trill dem til boller. Stikk langfingeren tvers gjennom deigbollen slik at du får en ring.
Snurr deigringen rundt fingeren på lett melet bakebord til hullet er ca 3 cm i diameter.
La bagelsene heve på bakebordet under klede i ca 10 minutter. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 C.
Kok opp rikelig med vann i en stor kasserolle. Legg 3-4 bagels i vannet om gangen og forvell dem i maksimum 1 minutt. Ta dem opp av vannet med hullsleiv og la dem renne godt av på et klede. Fordel dem på to bakeplater kledd med bakepapir.
Visp eggeplommen med 2 ss vann og pensle bagelsene med blandingen. Stek hvert brett i ovnen i 15 minutter. Avkjøl bagelsene litt, del dem og server dem med røkelaks og ost, pynt evt med kapers og hakket rå løk.