Flere resulteter finnes under oppskriften
MAISBRØDET:
100 g hvetemel
100 g funt maismel
1 ts bakepulver
1 ss sukker
½ ts salt
1 dl rømme
1 dl melk
4 ss olje
1 egg
KALKUNEN:
1 løk
2 selleristilker
75 g smør
200 g medisterfarse
1 bunt persille
4 kvister frisk timian, evt 2 ts tørket
3 kvister frisk salvie, evt 1 ts tørket
1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper
2 dl hønsebuljong
1 ovnsklar kalkun på ca 3 ½ kg
4 ss klaret smør
SAUS:
4 dl hønsebuljong
2 ss smør
2 ss hvetemel
evt litt kremfløte
Bak brødet en dag eller to før kalkunen skal spises. Forvarm stekeovnen til 200 C. Pensle en 18 cm stor firkantet form eller brødform godt med olje. Bland alle tørre og våte ingredienser godt hver for seg. Arbeid deigen raskt sammen og ha den i formen. Stek brødet på nederste rille i 25 min.
Samme dag som kalkunen skal spises, renser du løken og hakker den fint. Skyll sellerien og hakk den fint. Varm smøret i en stekepanne til det skummer og fres løk og selleri på middels varme i ca 5 min. Tilsett medisterfarsen og stek den i 3-4 min mens du rører hele tiden.
Skyll friske urter om nødvendig. Plukk av bladene og hakk dem fint. Bland urtene med medisterfarsen. Tilsett salt og pepper.
Skjær maisbrødet i 3 cm store terninger og bland dem med medisteren, litt om gangen, sammen med buljongen. Blandingen skal være fuktig, men ikke for våt. Det er ikke sikkert at du trenger å bruke alt maisbrødet.
Skyll kalkunen inni og utenpå under rennende kaldt vann. Tørk den godt med kjøkkenpapir. Gni kalkunen inni og utenpå med salt og pepper. Fyll den med medisterblandingen. Sy igjen åpningene med bomullstråd, eller bruk fuglenåler. Bind opp kalkunen brett vingene innunder ryggen og bind dem fast, og bind lårene sammen da holder fuglen fasongen bedre og blir jevnt stekt.
Forvarm stekeovnen til 175 C. Varm det klarede smøret i en stor stekegryte på en plate på komfyren. Brun kalkunen på alle sider på sterk varme. Når den er ferdig brunet, legges den med brystsiden ned i langpannen og settes på nederste rille i stekeovnen.
Stek kalkunen i minst 2 timer. Snu og øs den ofte med stekesjyen. Sjekk om den er stekt ved å stikke en spiss kniv inn i den tykkeste delen av låret. Kjøttsaften skal være helt klar, ikke rosa, når fuglen er ferdig stekt. Legg kalkunen over på et ildfast fat.
Skru av stekeovnen og sett kalkunen tilbake i ovnen så den holder seg varm mens du lager sausen. Skum først alt fettet av stekesjyen med en skje. Hell buljongen i stekegryten og skrap godt i bunnen av den så du får med alt. Ha sjyen over i en kasserolle og kok den opp.
Mos sammen smør og mel med en gaffel. Ha blandingen i den kokende sjyen, litt om gangen, mens du visper. La sausen koke til den tykner. Smak evt til med mer krydder. Sil sausen om nødvendig og rør evt inn litt kremfløte like før servering.