Bruksanvisning
Bløtlegg bønnene natten over i rikelig med kaldt vann.
Sil bløtevannet av bønnene og ha dem i en kasserolle. Hell på kaldt vann til det dekker. Kok opp og la bønnene boblekoke i 10 minutter uten lokk. Legg på lokk og la dem putre på svak varme til de er møre. Det tar 90-120 minutter avhengig av størrelse og hvor gamle bønnene er. Tilsett mer vann underveis om nødvendig.
La bønnene renne av i et dørslag over en bolle. Ta vare på kokekraften. La dem renne av i silen. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Dypp tomatene i kokende vann noen sekunder til skinnet løsner. Trekk av skinnet og finhakk tomatkjøttet.
Varm matfett eller olje i en stor stekepanne eller stekegryte. Det skal ikke være for varmt. Fres løk og hvitløk under omrøring til løken er blank og myk. Tilsett tomatene.
Ha de kokte bønnene i stekepannen, litt om gangen. Mos dem med en gaffel mens de steker. Tilsett mer bønner når første porsjon begynner å bli litt sprø langs kanten.
Puréen skal være lett og kremaktig når alle bønnene er tilsatt. Ha i litt av kokekraften hvis puréen er blitt for tørr.
Smak til bønnepuréen med litt salt og pepper. Plukk bladene av oreganoen og dryss dem over. Server gjerne rømme og tortillas til. Salat smaker godt ved siden av.