Bruksanvisning
Dette er en gammel kastiljansk oppskrift, som er beskrevet i spansk-arabiske dokumenter så langt tilbake som 1200-tallet.
Varm noen ss av oljen i en stekepanne på middels varme. Ha i mandler og fres dem i 3-5 minutter, til de er blekgylne. Ta dem opp med hullsleiv og kjør dem i en food processor eller hurtigmikser, eller støt dem i morter. Ha hvitløken i oljen som er igjen i pannen og stek den et minutt eller to på middels varme til den er lys brun. Ta hvitløken opp med hullsleiv og ha den sammen med mandlene.
Så steker du brødet i samme olje i ca 5 minutter, til det er gyllent på begge sider. Ta det ut av pannen, bryt det i mange biter og ha bitene opp i mandelmassen.
Skyll kyllingstykkene, tørk dem på kjøkkenpapir og dryss salt og pepper over.
Varm resten av oljen i en stor stekepanne på sterk varme. Ha i kyllingstykkene og stek dem i 8-10 minutter, til de er gylne. Legg stykkene på en tallerken.
Mål opp 2 ss av kyllingkraften i en liten kjele. Ha i safran, varm forsiktig opp og sett til side. Ha resten av kraften sammen med sherryen i pannen du stekte kyllingstykkene i. Kok opp på sterk varme og rør, slik at du får med alt det brune bunnfallet. Ha kyllingstykkene tilbake i pannen og skru ned til svak varme. Legg på lokk og la det trekke i ca 10 minutter, til det kommer klar kraft ut når du stikker i kyllinglåret med en spiss kniv.
Hell væsken med safran i mandelblandingen sammen med eggeplommene, og mos det til en pasta. Når kyllingen er ferdig, har du pastaen i pannen, rører godt og lar det småkoke noen minutter, slik at sjyen i pannen tykner.
Smak til med salt, pepper og muskatnøtt, og legg retten opp på et varmt, dypt fat. Dryss persille over og server med en gang.