Flere resulteter finnes under oppskriften
1 sitron
3 artisjokker
500 g bondebønner, ca 125 g uten belger
1,5 kg små sandskjell, evt hjerteskjell, godt skrubbet
1 ¼ dl vann
½ dl god olivenolje
1 stor løk, hakket
4 hvitløkfedd, finhakket
4 ss bladpersille, hakket
200 g tomat, uten skinn og frø, hakket
1 ts safrantråder, knust og oppbløtt i 2 ss tørr hvitvin
1 ts paprikapulver
2 grønne paprika, uten frø, i terninger
1 laurbærblad, knust
300 g tørr vermicelli eller annen pasta, brukket i 5 cm biter
2 ½ dl tørr hvitvin
500 g scampi, uten skall og tarm
salt
nymalt pepper
Fyll en stor bolle med kaldt vann. Del sitronene i to og press saften ned i vannet. Arbeid med en artisjokk av gangen: Fjern alle bladene til du kommer til det lysegrønne hjertet. Skrell vekk det mørkegrønne fra bunnen. Del artisjokken i fire på langs og grav ut og kast skjegget i midten. Legg artisjokkbitene i sitronvannet slik at de ikke blir misfarget. Gjør det samme med resten av artisjokkene. Sett til side.
Ta bondebønnene ut av belgen. Kok opp en kjele trekvart full av vann, ha i bønnene og kok dem i 30 sekunder. La dem renne av, skyll dem under kaldt vann og klem bønnene ut av skinnet. Sett til side.
Legg skjellene i en stor, dyp stekepanne. Kast skjell som er åpne eller skadet. Ha i vann, legg på lokk, og kok opp på sterk varme. La det koke i 3-5 minutter til skjellene åpner seg. Rist på pannen av og til under kokingen. Ta av lokket, ta opp skjellene med hullsleiv og legg dem i en bolle eller på et dypt fat. Kast skjell som ikke har åpnet seg. Legg på lokk og sett til side. Hell kraften gjennom en sil kledd med bomullsgas og ned i en bolle. Du kan gjerne la rekeskallene småkoke i denne kraften noen minutter, slik at skalldyrsmaken blir sterkere. Ta vare på kraften.
Varm olivenoljen i en paellapanne eller stor stekepanne. Ha i løk og stek den i ca 8 minutter, til den er myk. Ha i hvitløk og 2 ss persille og stek i 2 minutter til hvitløken dufter. Tilsett tomat, safran og vin, paprikapulver, paprika og laurbærblad og rør godt. La artisjokkene renne av og ha dem i pannen sammen med bondebønner, pasta, vin og kokekraften fra skjellene. La det småkoke uten lokk i 10 minutter.
Ha i reker og sandskjell. Når pasta og grønnsaker er myke, etter ca 5 minutter, smaker du til med salt og pepper.
Legg retten opp på varmt fat og dryss resten av persillen over. Server med en gang.