Bruksanvisning
Bønnene legges i vann slik at de dekkes kvelden før de skal brukes.
Skjær lammekjøttet i porsjonsstykker og brun dem i en blanding av smør og olje, som må være temmelig varm. Reduser varmen og tilsett de skrelte og grovhakkede løkene, selleri som er renset og skåret i terninger og tre av hvitløkfeddene. Tilsett så mye vann at innholdet i gryten nesten dekkes, og ha i laurbærblad og timian. Krydre med salt og nymalt pepper. Kok kjøttet mørt under lokk på svak varme i 75-90 minutter.
Kok i mellomtiden bønnene i rikelig med lettsaltet vann. De skal være møre, men ikke moset. Det krever mellom to og tre timers koking.
Hell vannet av.
Skold og flå tomatene, fjern kjernene og grovhakk tomatkjøttet. Surr dette noen minutter i smør sammen med den resterende knuste hvitløken. Tilsett bønnene og nyhakket persille og rør forsiktig om til innholdet i gryten er godt blandet.
Ta kjøttet opp og kok inn væsken i gryten til det bare er igjen et par dl. Dette gjøres på sterk varme uten lokk på gryten. Smak til med salt og pepper, hell tomatbønnene og kjøtt tilbake i sausen og bland godt.
Dryss finhakket persille over den ferdige retten, som serveres rykende varm.