Bruksanvisning
Skyll gåsen inni og utenpå og tørk den godt med kjøkkenpapir. Dryss salt og pepper inni fuglen. Skjær appelsinene i to og stapp dem i bukhulen sammen med timiankvistene. Prikk skinnet over det hele med en gaffel for at fettet skal kunne sive ut. Dryss på salt og pepper. Vikle leggene og vingene inn i aluminiumsfolie. Legg gåsen på rist over en stor langpanne eller en stor, tykk folieform.
Grill gåsen over indirekte middels varme i 165-180 minutter. Hell fettet ut av langpannen eller folieformen om lag hvert 30. minutt, så det ikke renner over og tar fyr.
Lag eplemosen mens gåsen grilles: Ha hakkede tørkede epler i en mellomstor kjele sammen med 3 ½ dl vann. Sett på lokk og la det få et oppkok. Slå ned varmen og la det småkoke i 20-25 minutter, til eplebitene er helt myke. Ta av lokket og la all væsken koke inn. Ha eplemosen i en food processor sammen med appelsinsaften og calvadosen, og kjør til en glatt mos. Rør i valnøttene.
Ta gåsen av grillen. Hell av eventuelt fett i langpannen. Ta folien av beina og vingene. Dekk gåsen med aluminiumsfolie og la den hvile i 15 minutter før den serveres sammen med den varme eplemosen med valnøtter.